Eldshow på Jokkmokks marknad

Två kvällar med eld och snö

Uppdrag

Vi blev inbjudna av Villa Åsgård att uppträda på Jokkmokks marknad. Vi började genast drömma om fyrtio minusgrader och norrsken..

Förberedelser

Tänk om det faktiskt blir fyrtio minus? Vi har varit på polcirkeln flera gånger tidigare och uppträtt med vår eldshow vintertid, men varje gång har det varit värmebölja, så det har ”bara” varit några minusgrader. Men hur gör vi om det blir en riktig vargavinter? Kommer fingrarna hålla? Kommer bilen ens klara kylan?

Utöver det var det inga problem. Vi hade platsen, föreställningen, publiken.. Villa Åsgård är så fint ställe, så vi passade på att åka upp någon dag tidigare för att verkligen känna in platsen och anpassa vår eldshow att passa scenen och miljön.

Utmaningar

Vädret är vår ständiga utmaning (men det blir alltid bra!). Vi uppträdde två kvällar. Den första var magisk, stjärnklar, stilla. Andra kvällen var full storm på 30 m/s. Vi är dock förberedda på allt, och även om det tar några sekunder extra att tända utrustningen, vägs det upp av ett slags hyperfokus som infinner sig vid extremt väder. Så medan marknaden packade ner i panik genomförde vi vår eldshow, lugnt, metodiskt och fokuserat. Och vilken föreställning det blev!

Resultat

Två jättefina eldshower. Båda för en tämligen liten publik (något hundratal besökare), men det gör att vi kan komma nära, och att var och en känner att de är en del föreställningen genom sin närvaro. Vi slapp dessutom fyrtio minusgrader, utan fick några fantastiska dagar med sol och temperaturer runt nollstrecket; något som stärker vår känsla att vädergudarna är med oss.

Reflektion

Små, magiska scener älskar vi. Likaså norrland, med vidderna, tystnaden och stillheten. Vi åker gärna femton timmar för en eldshow, om det är något i det som lockar oss. Vi ser fram emot att återkomma till Jokkmokk nästa år!

Foto: Fredrik Broman, humanspectra.com