Eldshow på Tjolöholms Slotts Julmarknad

Åtta dagar av stämningsfull magi

Under åtta hektiska dagar i november 2014 genomförde vi inte mindre än sexton föreställningar på Tjolöholms Slotts årliga Julmarknad.

Uppdrag

En stämningsfull eldshow på Tjolöholms Slotts Julmarknad, två gånger om dagen under julmarknadens åtta dagar.

Förberedelser

Då vi är bekanta med julmarknaden visste vi vilken stämning som rådde och hur vi skulle kunna utgöra ett magiskt och tidlöst inslag i den novemberkalla kvällen, mellan artonhundratalsdamer, jultomtar och vackert hantverk. Vi kände även till platsen någorlunda och skapade därefter en föreställning för platsen, stämningen, magin.

Utmaningar

Den största utmaningen på senhösten är ofta vädret. Vi förberedde oss således för storm och ösregn, fullt på det klara med att vi kan genomföra vår eldshow oavsett väder. (I Jokkmokk eldade vi i 30m/s, medan marknaden packade ner i panik; enda sättet att bemöta extremväder är med hyperfokus. Även om inte trimningarna blir hundraprocentiga blir närvaron det tiodubbla.) 

Vi har dock ofta tur med vädret.

Momo brukar hänvisa till någon gammal deal med vädergudarna.

Åtminstone regnar det nästan aldrig när vi eldar.

Resultat

Det blev en succé. 

Vi såg julmarknaden och gav den det där vi kunde mötas på ett djupare plan.

Vädret var perfekt. (Lite blåsigt ibland, men på västkusten ingår det..)

Nästan varje föreställning var fullsatt.

Ryktet började gå, att i år var det något speciellt.

Och det blev det.

Reflektioner

Att få göra samma föreställning, på samma scen, så många gånger under så kort tid gör något med både platsen och föreställningen.

Det är som att koreografierna finjusteras, hur de smälter ihop med platsen; vinklar till publiken, radien att rikta oss mot. När vi lär känna varje tuva, varje sluttning eller grop.

Att få återvända flera år i rad är dessutom något vi uppskattar väldigt mycket. För varje år lär vi känna platsen bättre, och kan skapa mer utifrån den. 

Foto: Will Rose